Timp de citire : 5 min

Shake-uri de proteine din zer: așa se face

6 mei 2020|Nutriție

Un număr tot mai mare de oameni adoptă obiceiul de a lua proteine suplimentare ca adăugare la alimentația zilnică. Adesea sub formă de pudră proteică.

La Orangefit, suntem îndrăgostiți de proteinele de origine vegetală. De aceea, pentru produsele noastre folosim doar ingrediente vegetale, cum ar fi proteina de mazăre pentru pudra noastră proteică de origine vegetală. Cu toate acestea, cea mai cunoscută formă, chiar dacă observi o schimbare tot mai mare către cea vegetală, rămâne pudra de proteine din zer, cunoscută și sub numele de whey.

Dar ce este zerul, de fapt? Cum se produce? De unde provine? Ce impact are asupra mediului? Și cum se produce pudra proteică de origine vegetală? Îți vom spune mai jos!

Ce este exact proteina din zer?

Că zerul este o formă de produs lactat, știu majoritatea oamenilor. Dar faptul că zerul era văzut până nu demult ca un produs secundar al industriei lactate este mai puțin cunoscut.

Zerul este, de fapt, un lichid rezidual rezultat în procesul de fabricare a brânzei. După adăugarea cheagului la lapte, zerul și zerul coagulat sunt componentele care rămân. Zerul are natural o culoare galben-verzuie și un gust ușor acru.

Inițial, zerul era considerat un produs deșeu și era aruncat în râuri sau pe câmp, ceea ce era destul de poluant pentru mediu. (1) Apoi, pentru o perioadă, a fost folosit ca hrană pentru porci. Porcii păreau să crească mai repede și carnea lor devenea mai fragedă. Acest lucru a inspirat în cele din urmă trecerea de la deșeu la un produs util: pudra de zer ca supliment la dieta umană era astfel "născută". 

Proteina din zer se găsește în trei tipuri: concentrat, izolat și hidrolizat.

  • Concentrat de zer - aproximativ 29-89% proteine, lactoză și grăsimi, bogat în substanțe nutritive;
  • Izolat de zer - 90% proteine sau mai mult, mai puțin lactoză și grăsimi, mai puține substanțe nutritive;
  • Hidrolizat de zer - zer hidrolizat. Acesta este absorbit mai rapid de către organism, dar determină un vârf mult mai mare al insulinei.

Concentratul de zer este varianta cea mai obișnuită, deoarece este mai ieftin și conține mai multe substanțe nutritive.

Proteina nr. 1 din plante

Crește-ți nivelul de proteine sau ajută la refacerea mușchilor după antrenament cu Orangefit Protein. Cel mai bun shake de proteine vegetale din Europa!

Descoperă proteinele!

Procesul de producție al zerului: cum se obține pudra de zer?

Zerul, sau whey, este un produs secundar al producției de brânză. După separarea cașului și zerului, zerul este acidulat. Proteinele din zer se aglomerează în consecință și pot fi apoi separate de restul zerului.

Pentru a obține pudra de zer, aglomerările sunt zdrobite. Proteina din zer are o aromă amară în opoziție cu zerul acidulat, de aceea, înainte de a fi vândut, este aproape întotdeauna îndulcit cu arome și îndulcitori.

Amprenta ecologică a pudrei de zer

Așa cum am menționat, zerul este un produs secundar al industriei lactate, dar deoarece pudrele proteice din zer sunt comercial interesante în prezent, există acum fabrici care se concentrează exclusiv pe producția de zer.

Industria lactată este în ultima perioadă subiect de critici din cauza impactului său negativ asupra mediului. Diverse cercetări arată că lactatele au un impact similar asupra climei precum carnea și se află printre primele 3 alimente cu cea mai mare poluare. (3), (4)

În special untul și brânza – și implicit zerul – au un impact semnificativ. Acest efect negativ al industriei lactate asupra climei se datorează în principal cantității mari de metan emisă de vaci.

Nou: Bară de Proteină!

Bun pentru drum, după antrenament și mereu în gustare. Bara de Proteină Orangefit ridică ștacheta mai sus ca niciodată. Încearcă singur!

Comandă Bara de Proteină