Timp de citire : 5 min

Is orezul sănătos sau nu?

1 november 2019|Nutriție

Orezul este o cereala populara, consumata în întreaga lume și disponibila în multe varietăți. Dar, care sunt tipurile de orez? Care orez este sănătos și care nu? Și cum stăm cu laptele de orez și biscuiții de orez? În acest articol, vom discuta mai mult despre orez și vom analiza care sunt tipurile pe care ar fi bine să le consumi și ce variante și produse ar fi mai bine să eviți.

Ce este orezul?

Orezul (Oryza sativa) face parte, ca toate cerealele, din familia graminaceelor. Este una dintre cele mai vechi cereale din lume și o sursă importantă de hrană pentru o mare parte a populației globului. Orezul este consumat în special în Africa, India și Asia.

Orezul este alcătuit în principal din câteva "părți":

1. Coaja (stratul exterior necomestibil) 2. Tegumentul sau coaja (argintie) 3. Germenul (bobul de orez)

Dintre acestea, în special tegumentul sau coaja bobului de orez conține cea mai mare cantitate de fibre și vitamine și minerale sănătoase, cum ar fi B1, B3, seleniu, magneziu și fier.

Orez alb sau brun?

În general, se consumă mai multe tipuri de orez alb, dar în țările occidentale, orezul brun devine din ce în ce mai popular ca alternativă mai sănătoasă.

Diferența principală între orezul alb și cel brun este că bobul de orez alb este "șlefuit și lustruit". Acest lucru înseamnă că tegumentul nutritiv este separat și apoi îndepărtat, ceea ce nu se întâmplă în cazul orezului brun.

Orezul brun are astfel o valoare nutritivă mai mare, conține mai mulți nutrienți (în special fibre) și, în general, este considerat mai sănătos decât tipurile de orez alb.

Proteina nr. 1 din plante

Crește-ți nivelul de proteine sau ajută la refacerea mușchilor după antrenament cu Orangefit Protein. Cel mai bun shake de proteine vegetale din Europa!

Descoperă proteinele!

Ce tipuri de orez există?

Există o mulțime de soiuri diferite de orez. Mai jos am enumerat câteva dintre cele mai comune soiuri de orez și produse din orez.

  1. Orez cu tărâțe (orez brun): După orezul alb, orezul cu tărâțe este cel mai consumat în Olanda. Este numit și orez „integral”. După îndepărtarea cojii, nu se face nimic mai departe, astfel încât tărâța (coaja argintie) rămâne intactă. Există multe variante de orez cu tărâțe, toate conținând mai multe substanțe nutritive și mult mai multe fibre decât soiurile de orez alb.

  2. Orez sălbatic (Zizania): Deși nu este un adevărat soi de orez, orezul sălbatic este înrudit cu orezul. Semințele acestei plante sunt hrănitoare și conțin, de asemenea, multe substanțe nutritive și fibre. Orezul sălbatic este adesea scump și de aceea este adesea amestecat cu alte soiuri de orez.

  3. Orez cu mai multe cereale: Un amestec de orez cu tărâțe, orez alb, orz, grâu și/sau orez sălbatic. Valorile nutriționale variază, așa că citește ambalajul pentru a vedea din ce soiuri (și în ce cantități) este compus.

  4. Orez Basmati: Un orez aromatic mai scump, folosit frecvent în bucătăria indiană. Orezul Basmati este disponibil în variante albe și integrale (cu tărâțe).

  5. Orez Jasmin: Originar din Thailanda, este adesea consumat cu mâncăruri picante și folosit ca alternativă mai ieftină la orezul Basmati. Orezul Jasmin este disponibil și în variante albe și integrale (cu tărâțe).

  6. Orez alb: Cel mai consumat și răspândit tip de orez în lume. Orezul alb are un gust foarte neutru. Conține vitamine din complexul B și minerale precum fier și magneziu, dar în cantități semnificativ mai mici decât orezul brun.

  7. Orez surinamez: Se încadrează în categoria orezului alb (și, prin urmare, mai puțin nutritiv).

  8. Orez colorat: Acestea sunt soiuri de orez alb colorate cu ajutorul coloranților (naturali), cum ar fi: orez roșu (colorat cu roșii), orez pandan (fiert cu frunze verzi de pandan) sau orez galben colorat cu turmeric sau șofran.

  9. Orez lipicios (pentru sushi, risotto, desert): Cunoscut la nivel mondial sub denumirea de orez Botan sau Ketan, este folosit în special în deserturi sau pentru a face sushi datorită texturii lipicioase după gătire. Este un orez alb și conține, prin urmare, mai puține substanțe nutritive, vitamine și minerale decât variantele „integrale”.

  10. Orez instant / cu gătit rapid: Orezul instant și cel cu gătit rapid sunt soiuri de orez prefiert care conțin mai puține substanțe nutritive, vitamine și minerale decât variantele ne-prefierte. De asemenea, adesea li se adaugă alte substanțe (cum ar fi uleiuri vegetale) și sunt adesea mai scumpe decât soiurile uscate. Este mai bine să eviți aceste variante.

Gustare sănătoasă

Bun pentru drum, la muncă și mereu în sertarul cu gustări. Bara de proteine Orangefit este gustarea sănătoasă ideală. Încearc-o singur!

Comandă Bara de Proteine!

Cât de sănătoase sunt biscuiții de orez?

Biscuiții sau crackersii de orez sunt făcuți din orez expandat și sare. Ei conțin puține calorii și, de aceea, sunt adesea consumați în loc de pâine sau ca gustare cu puține calorii.

Biscuiții de orez nu sunt (așa cum nu sunt nici soiurile albe de orez) necorespunzători din punct de vedere sănătății, dar nu i-ai putea numi cu adevărat sănătoși. Ei conțin puține fibre și, în general, nu au multe substanțe nutritive utile. Din acest punct de vedere, biscuiții de orez nu reprezintă o înlocuire bună pentru soiurile de orez mai nutritive și alte cereale integrale.

Cu siguranță, variantele cu diferite straturi, E-uri și intensificatori de aromă ar trebui să fie lăsate deoparte.

Biscuiții de orez sunt de asemenea absorbiți destul de rapid de către organismul tău. Acest lucru poate duce la consum excesiv sau la senzația rapidă de foame. Dacă mănânci biscuiți de orez, este mai bine să îi combini cu o porție de proteine sau grăsimi sănătoase, cum ar fi pastă de nuci sau avocado.

Lapte de orez

Există în prezent și variante de lapte de orez (sau băutură de orez) care conțin într-o măsură (aproximativ 10-15%) orez și în mare parte apă. De asemenea, adesea se adaugă vitamine și minerale.

Laptele de orez nu este în principiu un înlocuitor real al laptelui, dar totuși o alternativă bună pentru cei care doresc să evite sau să limiteze consumul de lactate. (Poți obține proteinele și calciul și din alte alimente).

Unele variante pot conține zaharuri adăugate. Pentru asta, este cel mai bine să consulți ambalajul sau să îți faci propriul lapte de orez.

Laptele de orez nu este ceva de băut în cantități mari în fiecare zi, dar dacă îl alternezi și cu lapte de soia, ovăz sau migdale, îl poți folosi în mod normal în prepararea shake-urilor cu proteine vegetale sau smoothie-urilor bogate în proteine!

Concluzie

Orezul este o cereala populară și mult consumată în întreaga lume. Există multe soiuri diferite de orez, dintre care variantele brune (cu tărâțe) sunt alegeri mai bune deoarece conțin puțin mai multe fibre și substanțe nutritive. Produsele din orez, cum ar fi biscuiții sau laptele de orez, se potrivesc foarte bine într-un regim alimentar variat.

Orezul furnizează, la fel ca și alte cereale, destul de multă energie (kcal). Este compus în mare parte din carbohidrați și conține puține proteine. Persoanele care doresc să slăbească ar trebui să îl consume cu măsură și în general să aleagă orezul sălbatic, cu tărâțe sau cu mai multe cereale, deoarece acestea conțin mai multe fibre și, în general, satura mai bine.

Există mai multe alegeri sănătoase când vine vorba de orez și alte produse din orez. Mulți oameni rămân adesea blocați în alegerile lor obișnuite în ceea ce privește mesele zilnice.

Cu toate acestea, este important să rămâi variat în alimentație. De aceea, nu mânca mereu același tip de orez și schimbă-l în mod regulat cu alte cereale integrale, cum ar fi bulgurul, quinoa, orzul sau amarantul.