Timp de citire : 3 min

Și cum influențează intestinele mintea ta

30 juni 2023|Lifestyle

Stresul, toxinele, bacteriile nocive, zahărul și alte probleme afectează sănătatea intestinelor tale. Nu există soluții rapide pentru o sănătate intestinală mai bună, dar aplică aceste sfaturi încă de astăzi și te vei simți mai bine mental și fizic.

Probleme mentale

Cauzele problemelor precum depresia, oboseala cronică și 'cețea cerebrală' nu sunt căutate direct în intestin. Și totuși, deseori, acesta este locul unde ele își au originea. Acest lucru este valabil și pentru dezechilibrele hormonale, anxietăți, schimbări de dispoziție și multe alte neplăceri. Cum așa?

Microbiom

În intestinul tău trăiește al doilea creier: microbiomul, cunoscut și sub numele de gut. Intestinul tău este întregul tău sistem digestiv: gura, stomacul, burta, intestinele. Aici trăiesc bacterii, paraziți, ciuperci, drojdii și alte microorganisme. Colonul tău este o junglă de microbi, unde trilioane de microorganisme își au locuința.

Conexiunea intestin-creier

Intestinele tale și creierul tău sunt direct conectate prin nervul vagus, autostrada dintre creierul tău și stomacul tău. Semnalele din stomac merg către creier și invers. Microbii din intestin trimit semnale la peretele intestinal, iar acestea sunt apoi captate de creier.

Inflamații

Dacă nu ai grijă corespunzătoare de bacteriile din intestin, te poți îmbolnăvi grav. Sănătatea ta intestinală determină chiar dacă creierul tău este inflamat sau nu. De asemenea, acesta este locul în care cea mai mare parte a sistemului tău imunitar se găsește. Așa că ai grijă de acest organ ca și cum ar fi un nou-născut!

Linii de ajutor

Vestea bună: poți să ai un impact asupra microbiomului intestinal, schimbând flora intestinală și semnalele către creier. Nu există o soluție rapidă, dar dacă începi acum cu schimbări de stil de viață, s-ar putea să ai mai puține probleme pe termen lung.

Flora intestinală echilibrată

Rețeta pentru o sănătate mai bună a intestinului începe la farfurie. Gândește-te: tot ce mănânci ajunge în burtă, iar acolo sunt și intestinele tale. Și toate bacteriile pe care le primești provoacă într-o oarecare măsură inflamații (da, chiar toate!). Pentru a combate inflamațiile, ai nevoie de o armată întreagă de bacterii bune. Le ai deja, dar întotdeauna poți folosi puțină întărire. Cheia este să menții echilibrul în flora ta intestinală.

  • Integrează grăsimi sănătoase în dieta ta (ulei de cocos, ulei de semințe de in, ulei de semințe de cânepă, avocado, nuci).
  • Adaugă alimente fermentate. Acestea sunt produse conservate cu bacterii bune, cum ar fi castraveți murați, miso, tempeh, iaurt de cocos și varză murată.
  • Mănâncă alimentele pe care bacteriile tale intestinale le adoră. Acestea sunt legumele și fructele fără mult amidon: usturoi, ceapă, avocado, fasole neagră, broccoli, fructe de pădure, banane.
  • Evită zahărul, alimentele nesănătoase și îndulcitorii artificiali, aceștia pot perturba echilibrul bacteriilor intestinale.
  • Și stresul are acest trăsăturaș nedorit. Zece minute de meditație zilnic sau chiar să numeri până la zece înainte de a reacționa pot reduce nivelul de stres.
  • Integrează probiotice în rutina ta. Probioticele noastre conțin 13 tulpini importante și enzime digestive, care te ajută să asimilezi mai bine hrana.
  • Asigură-te că dormi suficient, faci mișcare și te relaxezi.

Ai probleme cu stomacul sau intestinele tale?

Încearcă probioticele. Probioticele sunt bacterii benefice care au un efect pozitiv asupra florei intestinale. Mulți oameni cu probleme abdominale sau intestinale agitate beneficiază de ele.

Descoperă probioticele!