Timp de citire : 3 min

De ce prea puțin somn este dăunător

15 maart 2024|Lifestyle

Proteina nr. 1 din plante

Crește-ți nivelul de proteine sau ajută la refacerea mușchilor după antrenament cu Orangefit Protein. Cel mai bun shake de proteine vegetale din Europa!

Descoperă proteinele!

Cât somn ai nevoie?

Încearcă să dormi cel puțin 7,5 și maxim 9 ore pe noapte. Sau 52,5 până la 63 de ore pe săptămână.

Nu doar durata somnului determină cât de bine te simți în timpul zilei, ci și cât de profund dormi. Programul ideal de somn pentru mulți oameni este între 22:00 și 07:00, iar orele dintre 22:00 și 02:00 sunt cele mai "calitative" ore de somn. Aplicații precum Sleep Cycle, SleepBot sau SleepTime oferă o perspectivă asupra modelului tău de somn.

Sfaturi pentru somn

Nu dormi optim? Încearcă aceste sfaturi!

  1. Ieși mai mult afară: Mai multă lumină naturală beneficiază somnul tău.
  2. Fă mai multă mișcare: Mișcarea activă reduce hormonii de stres și îmbunătățește somnul.
  3. Asigură-te că în cameră e răcoare și confortabil: Redu încălzirea (nu mai mult de 19 grade) și/sau deschide fereastra pentru aer proaspăt.
  4. Fără lumină / fără zgomot: Orice formă de lumină și zgomot poate influența calitatea somnului. Asigură-te că în cameră este cât mai întuneric posibil. Montați perdele opace și, eventual, folosește dopuri pentru urechi.
  5. Dus sau baie caldă: Acest lucru te poate ajuta să te relaxezi înainte de culcare.
  6. Băuturi: Evită să bei înainte de culcare pentru a preveni nevoia de a te trezi noaptea pentru o vizită la toaletă.
  7. Cafeină: Limitează consumul de cafeină în timpul zilei și evită să bei cafea după ora 16:00.
  8. Alcool: Alcoolul are multe efecte negative asupra calității somnului. Te face să dormi mai puțin profund, ceea ce are un impact negativ asupra procesării informațiilor, iar creierul tău nu poate elimina atât de bine toxinele din cauza consumului de alcool.
  9. Mâncare: Snacking-ul poate afecta, de asemenea, calitatea somnului. Experimentează și vezi ce funcționează pentru tine.
  10. Magneziu: Un comprimat de magneziu (150-300 mg bisglicinat) după ultima masă te poate ajuta să te relaxezi înainte de culcare.
  11. Evită lumina puternică și cea albastră: Becurile puternice și lumina albastră provenită de la televizoare, telefoane și ecrane de computer mențin creierul într-o activitate inutilă. Redu intensitatea luminilor și închide toate ecranele cu cel puțin o oră înainte să mergi la culcare. Dacă trebuie să folosești în continuare laptopul sau telefonul, activează filtrul de lumină albastră și instalează această aplicație (f.lux) pe PC. Este un software util care filtrează treptat lumina albastră de pe ecran în timpul zilei.

Un somn bun este esențial pentru un stil de viață sănătos, iar un program de somn regulat și bun te ajută să îți atingi obiectivele. Somnul înseamnă totul!