Timp de citire : 3 min

Da, corpul tău intră în "mod econom" când ții dietă prea mult timp?

17 november 2021|Lifestyle

Ca să slăbești, trebuie să consumi mai puține calorii decât are nevoie corpul tău pe parcursul zilei. Asta poți realiza prin mișcare mai intensă și atenție la alimentație.

Există însă povești conform cărora corpul tău ar intra în „mod economisire” sau „mod supraviețuire” atunci când ții dietă prea mult timp. Dar este asta adevărat?

Ce înțelegem prin „mod economisire”

Poate ai auzit de „modul economisire”. Acesta este povestea: când ții dietă o perioadă, corpul tău se „înspăimântă” pentru că primește mult mai puține calorii decât este obișnuit. Deoarece nu știe când vei reveni la vechile obiceiuri alimentare, începe să stocheze energie precaut: în loc să ardă calorii, le reține.

Rezultatul? Nu mai slăbești, oricât de mult te-ai strădui! Pe hârtie, totul sună foarte logic.

Dar această afirmație este cu adevărat adevărată?

Shake-ul nr. 1 pentru regim

Orangefit Diet este shake-ul nostru complet de masă. Conține toți nutrienții de care ai nevoie să-ți ții burta fericită pentru ore în șir.

Comandă Diet!

Feit sau ficțiune?

Adevărul se află undeva la mijloc. Așa-numitul "mod econom" este o reacție naturală a corpului la restricția calorică pe termen lung. Aceasta este cunoscută și sub numele de 'termogeneză adaptivă' (1).

Studiile arată că în cazul pierderii drastice în greutate, corpul chiar arde mai puține calorii (2). Face asta pentru a preveni înfometarea și pentru a continua să furnizeze energia necesară organelor.

Ideea că există o așa-numită "mod econom" în care nu mai slăbești deloc este însă absurdă. Atâta timp cât arzi mai multe calorii decât consumi, vei continua să slăbești.

Și invers, dacă corpul tău nu primește deloc calorii, în cele din urmă vei suferi de foame adevărată. Pentru a-și menține funcționarea, corpul tău are nevoie în mod constant de energie. Deci, această poveste mitică despre "mod econom" nu va face să poți continua în ciuda lipsei de calorii.

De ce nu mai slăbesc (atât de repede)?

Cu toate acestea, mulți oameni sunt convinși că, după o perioadă lungă de dietă, corpul lor a intrat în "mod econom". La început, kilogramele au dispărut rapid, dar în timp rămâi practic la aceeași greutate. Cum se poate explica asta?

De fapt, este destul de simplu: când aveai 120 de kilograme, corpul tău avea nevoie de mai multă energie pentru a funcționa. Acum, când ai 90 de kilograme, arzi mult mai puține calorii. Dar totuși consumi aceeași cantitate de calorii ca atunci când ai început dieta (3). La un moment dat, aportul tău caloric s-a egalat cu arderea caloriilor. Rezultatul: nu mai slăbești (sau slăbești mai încet).

Când atingi acest platou, corpul tău nu intră în mod econom, ci trebuie să arzi pur și simplu mai multe calorii și/sau să consumi mai puține. Așa că va trebui să faci mai mult sport sau să ajustezi din nou dieta. Simplu!

Nou: Bară de Proteină!

Bun pentru drum, după antrenament și mereu în gustare. Bara de Proteină Orangefit ridică ștacheta mai sus ca niciodată. Încearcă singur!

Comandă Bara de Proteină

slăbit responsabil

De fapt, este destul de sănătos să atingi din când în când un astfel de platou. Să slăbești prea repede chiar are efecte negative. Cercetările arată că slăbitul rapid duce la o ardere mai scăzută a caloriilor (4) și că pierzi în principal mușchi și apă (5). În plus, slăbitul prea rapid poate duce la un sistem imunitar slăbit (7).

Concluzie

Chiar dacă organismul tău va arde într-adevăr mai puține calorii după o perioadă îndelungată de deficit caloric, asta nu înseamnă că intră în mod econom prin dietă prelungită. Prin a slăbi în mod responsabil și prin revizuirea regulată a programului tău alimentar și de mișcare, poți să slăbești într-un mod sănătos.