Timp de citire : 4 min

Așa înveți să te de-stresezi

16 september 2022|Lifestyle

Stresul este inevitabil, dar nu de neînvins. Arta este să înveți să gestionezi stresul. Păstrează aceste sfaturi la îndemână atunci când nu mai știi încotro să te îndrepți. Și în caz de urgență: o îmbrățișare strânsă îți scade imediat nivelul de stres, fie că o primești de la cel mai bun prieten, un copilaș sau o alpaca.

În acest articol explicăm cum poți învăța să recunoști stresul și oferim 9 sfaturi pe care le poți aplica imediat.

Despre stres inutil

Stresul îți dezechilibrează organismul. Prea mult stres este o lovitură destul de mare pentru sănătatea ta, starea ta de spirit și performanțele tale. Stresul cu care ne confruntăm astăzi este adesea inutil. De multe ori, nu are nimic de-a face cu pericole reale, ci mai degrabă cu alegeri zilnice.

Ne enervăm în trafic, ne supărăm pe un coleg, ne temem că spunem ceva greșit sau ne simțim neliniștiți când nu terminăm munca la sfârșitul zilei.

Modul de supraviețuire 

Stresul activează sistemul tău nervos simpatic, care determină secreția de hormoni de stres (printre care se numără adrenalina și cortizolul). Acești hormoni fac ca tensiunea arterială să crească, energie să fie eliberată și sistemul tău imunitar să fie temporar suprimat. Acum intri în modul de acțiune complet; răspunsul de luptă sau fugă.

Fie că ai stres mental, emoțional sau fizic, corpul tău produce în toate cazurile hormoni de stres. Un pic de stres poate fi util, dacă, de exemplu, ai o limită de timp, dar dacă te supui pe termen lung tuturor formelor de stres cronice (adesea inutile), corpul tău se epuizează, poți să ai tot felul de probleme și ai un risc crescut de obezitate, boli de inimă, cancer, diabet și tulburări psihice.

Gestionează stresul mental 

Analizează dacă ai simptome de stres cum ar fi oboseală, amânare, retragere socială sau durere în piept. Multe simptome nu sunt observate ca stres. Verifică acest articol pentru semnale de stres mentale, emoționale și fizice.

Iată ce poți face imediat pentru a-ți gestiona nivelul de stres:

1. Renunță la multitasking

Multitasking-ul este antinatural. Creierul nostru este extrem de slab în acest domeniu și atunci când încercăm să efectuăm mai multe sarcini complexe în același timp, se derutează complet. Rezultatul: mai puțină concentrare și mai mult stres. Planifică-ți dimineața pentru a stabili ce ai de făcut în ziua respectivă, prioritățile tale și ține-te de o singură sarcină la un moment dat.

Sfat: Folosește aplicații precum Forest sau modul de focus profund de pe smartphone-ul tău pentru a lucra. Astfel, eviți să fii distras și să îți pierzi concentrarea. Forest plantează un copac atât timp cât nu schimbi aplicația. Dacă o faci, copacul moare. Ai un iPhone? Apple are propriul său mod de focus profund.

Fix acel ceva în plus

Vitaminele și mineralele noastre de înaltă calitate sunt de origine vegetală, durabile și de cea mai pură calitate

Descoperă vitaminele noastre

Nou: Bară de Proteină!

Bun pentru drum, după antrenament și mereu în gustare. Bara de Proteină Orangefit ridică ștacheta mai sus ca niciodată. Încearcă singur!

Comandă Bara de Proteină

6. Lucrează la FOMO-ul tău 

Ești mereu conectat, urmărești mii de oameni pe Instagram și stai mereu în primul rând cu popcornul când se întâmplă ceva? Dorința constantă de a fi la curent cu totul este epuizantă. Lasă noutățile deoparte și înțelege că astfel doar hrănești o dependență și provoci stres. Același lucru se aplică și pentru e-mailul tău. Planifică momente fixe în care să-ți verifici inboxul (o dată dimineața și o dată la sfârșitul zilei).

Verificarea constantă a inboxului este o formă de multitasking și asta este dăunător pentru concentrarea și productivitatea ta. Filtrază ce este cu adevărat important.

7. Miscă-te (în ritmul tău)

Starea de bine pe care o simți după alergare este rezultatul unei doze semnificative de substanțe chimice pozitive (endorfine) care sunt eliberate. Așadar, mișcarea este o modalitate naturală de a-ți crește substanțele chimice ale fericirii, în timp ce hormonii de stres, cum ar fi cortizolul, scad. Nu trebuie să alergi încontinuu; toate tipurile de activități cardio (mersul pe jos, înotul, dansul) ajută la relaxare.

    8. Fă lucruri plăcute, adică relaxante

    Nu te concentra doar pe performanță și muncă intensă, chiar dacă aceasta îți aduce multă bucurie și satisfacție. Fără relaxare, nu vei putea menține această abordare pe termen lung și te vei epuiza. Așadar, asigură-te că existe un echilibru și programează în fiecare săptămână activități plăcute și relaxante.

      9. Fii optimist

        Ești genul de persoană pesimistă? Nu te va surprinde să afli că probabil ai niveluri mai ridicate de stres decât o persoană optimistă. A anticipa înainte ce poate merge greșit generează stres, blochează creativitatea și perseverența. O tehnică plăcută și dovedită pentru a avea o perspectivă mai pozitivă asupra vieții este să scrii în fiecare zi cinci lucruri pentru care ești recunoscător.

        La ce se reduce 

        Modul în care facem față vieții de zi cu zi și lucrurilor dificile determină dacă avem sau nu stres. O altă perspectivă poate să îți aducă multe beneficii și să aibă un impact semnificativ în gestionarea stresului. Cel mai important este să ai un echilibru adecvat. Lucrezi din greu și ești adesea sub presiune? Compensează prin a face lucruri care te relaxează. Cum ar fi sportul, lectura sau serile relaxante cu prietenii tăi cei mai buni.

        Încearcă să aplici sfaturile de mai sus și simte diferența pe care o fac pentru tine. Dacă nu știi de unde să începi, vezi dacă poți găsi îndrumare profesională.